juni | 2022

Voordat Niki en Boudewijn, ontwerpers en partners in crime in werk- en privé, begonnen aan hun grote verhuizing met atelier naar het veelzijdige Haarlem, spraken we met Niki via een groot digitaal scherm. We blikten samen terug op het ontstaan van Studio Hamerhaai.

founders van studio hamerhaai

Niki Schoondergang &
Boudewijn van den Bosch

Hoe kwamen jullie op het idee om een collectie te ontwikkelen met een verhaal?

Kisten waarin glas werd opgeslagen voor import en export was voor ons het startpunt van verhalen vertellen via design. Toen het Rijksmuseum jaren gesloten was voor een grote verbouwing, zijn we alle curatoren daar gaan mailen. We waren nieuwsgierig naar de verpakking die zij gebruiken om één miljoen kunstwerken veilig op te slaan. Het bleek ook in dit geval te gaan om houten kisten. Door onze ervaring met houten kisten, hoopten we op hout van goede kwaliteit met mooie opdrukken. Het Rijksmuseum beloofde ons op de hoogte te houden van de verbouwing om een eventuele nieuwe bestemming voor de kisten te bepalen. Kort nadat het Rijksmuseum weer open gingen kregen we een belletje. Het begin van de Rijkswachters!

Zo’n kist is gemengd afval. Een houten doos met lijm, bouten, foam etc. Afval met een prijskaartje, wanneer je het weg gooit. Toen wij de kisten van het Rijksmuseum voor het eerst zagen wisten we beiden dat we hier wel iets tofs van konden maken. Maar het was de administratie van het Rijksmuseum dat ons deed overtuigen. Van iedere kist konden we opzoeken welk kunstwerk erin heeft gezeten. Dat stukje exitcement willen we de gebruikers van onze collectie ook laten beleven.

En waarom een Rijkswachter?

We houden van robotjes. We hadden eerder al een soort Rijkswachter gemaakt van reststukken hout uit het atelier. Voor de fun. We maken alles in onze eigen werkplaats en hebben inmiddels in zes jaar tijd 13.000 Rijkwachters gemaakt. Het leuke aan het verloop van de tijd is dat je ook de ontwikkeling in de Rijkswachter ziet.

Waarin vinden jullie jezelf onderscheidend ten opzichte van andere designers?

Iedereen heeft zijn eigen signatuur. Wij proberen het heel lokaal te houden. We werken echt met wat we hebben. Producten die we ontwerpen en maken ontstaan vaak vanuit het materiaal dat al bij ons is. In ons atelier slingeren allerlei probeersels die uiteindelijk een functie krijgen. We zijn echt makers. Alle producten die we maken zijn van kwaliteit gemengd met onze persoonlijkheid. We willen dat onze producten lang gebruikt kunnen worden. En als je het dan weg wilt gooien, zit het ontwerp zo in elkaar dat je het gemakkelijk kunt scheiden. Soms zie ik op Marktplaats Rijkswachters voorbij komen. Dat juichen wij juist toe, want dan weet ik dat ze nóg een leven krijgen.

Hoe herkennen we jullie product(en) in een oogopslag als duurzaam?

Niet. En dat is bewust. We willen mooie dingen maken, zodat men er graag naar kijkt en verliefd op wordt. Ik wil dat mensen heel blij worden van onze producten. Ik denk dat het verhaal achter onze producten dit versterkt. Daarnaast hoop ik dat men ziet dat het met liefde en ambacht is gemaakt.

Over vijf jaar, dan zijn jullie...?

Waahh.. Ik heb geen idee. 5 jaar geleden had ik echt niet gedacht dat we nu 13.000 Rijkswachters verder zouden zijn. We hebben nu een werknemer. Ik hoop dat we de goede balans kunnen houden in de spontane ideeën en het ontwikkelen. We hebben afvalhout genoeg!

Dit verhaal deel je met ...