oktober | 2021

No CD to Waste is een samenwerking van kringloopwinkel Emmaus De Bilt, vanPlestik, The Good Plastic Company en Cantor. Ons gezamenlijk doel is om van plastic afval dat nu nog weggegooid en verbrand wordt een nieuw, waardevol product te maken. Searious Business ondersteunt als procesbegeleider de projectpartners in de upcycling van oude CD’s tot nieuwe meubels. ‘One man’s waste is another man’s treasure’, nietwaar!?

Circulaire CD's

Kringloopwinkels zijn het hart van de circulaire economie. Het opnieuw verkopen van gebruikte producten is de eenvoudigste vorm van hergebruik. Er is echter geen grote vraag meer naar CD’s, omdat steeds meer mensen hun muziek online beluisteren. De kringloopwinkels van Emmaus gooien daardoor jaarlijks zo’n 30.000 kilo aan CD’s weg. Helaas wordt dit plastic op dit moment nog niet standaard goed gerecycled en belanden deze CD’s dus vooral in de verbrandingsovens. Er liggen nog miljoenen CD’s op zolders en in kelders te wachten op een nuttige verwerking van dit materiaal. Hoe zou het zijn als we al deze CD’s konden verzamelen en dit materiaal zouden kunnen hergebruiken? Zo dragen we nog verder bij aan de circulaire economie.

Van afval tot nieuw product

CD’s die niet meer verkoopbaar zijn zullen door de kringloopwinkels van Emmaus worden ingezameld en gescheiden. Zo kunnen de CD’s zelf (gemaakt van polycarbonaat) apart verwerkt worden van de hoesjes die gemaakt zijn van polystyreen. Deze beide afvalstromen zullen door vanPlestik en The Good Plastic Company worden verwerkt tot nieuwe, waardevolle producten. vanPlestik heeft een unieke 3D-printer ontwikkeld die plastic afval gebruikt als grondstof om hoogwaardige nieuwe producten te maken, zoals stoelen en lampen. Zij werken samen met The Good Plastic Company, die plaatmateriaal maakt van plastic afval. Tot slot brengt  Cantor essentiële marktkennis mee om het eindproduct bij de wensen van de eindgebruiker te laten aansluiten.

Willemijn Peeters van Searious Business legt het nog eens uit: “Het mooie aan dit project is dat iedereen mee kan doen. We hebben allemaal wel oude CD’s die we niet meer gebruiken. Nú krijgt iedereen kans om van een oud product iets voor de toekomst te laten maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Verzamelen maar niet scheiden

We roepen iedereen op om oude CD’s in te leveren bij de dichtstbijzijnde vestiging van Emmaus. Wel vragen we om de CD’s nog niet te scheiden van de doosjes, zodat de CD’s waar nog vraag naar is weer kunnen worden verkocht. Voor de testfase van No CD to Waste hebben de projectpartners zich ten doel gesteld om 100.000 CD’s in te zamelen. Hoog tijd dus om afscheid te nemen van je CD’s!

Partners

Searious Business is een game-changer in de plastic industrie. Deze social enterprise is opgericht om plastic vervuiling te voorkomen. Hun werk richt zich op systemische verandering op een internationaal niveau en het versnellen van de transitie naar circulair plastic gebruik.

Er zijn veel kringloopwinkels van Emmaus in Nederland. Hun missie is om mensen op te vangen die om diverse redenen dak- of thuisloos geworden zijn. Meewerkend in de kringloopwinkels kunnen zij voorzien in hun levensonderhoud. Ook hebben alle vestigingen van Emmaus hergebruik van goederen hoog in het vaandel staan.

The Good Plastic Company is een start-up die het groeiende probleem van de hoeveelheid jaarlijks geproduceerd plastic afval wil aanpakken. Het bedrijf verwerkt lokaal beschikbare kunststof afvalstromen tot milieuvriendelijke panelen van gerecycled plastic. Met de verwerking op lokale schaal en het vermijden van het gebruik van nieuw materiaal, wil The Good Plastic Company de ecologische voetafdruk van haar producten minimaliseren.

vanPlestik is een jong bedrijf met als missie het creëren van mooie circulaire producten, aandacht trekken voor het plastic probleem en het redden van zo veel mogelijk plastic uit de verbrandingsovens. vanPlestik heeft een unieke 3D-printer ontwikkeld en gebouwd die plastic afval gebruikt als grondstof. Met zijn printer is het mogelijk om lokaal plastic te recyclen in unieke, hoogwaardige en betaalbare objecten, zoals stoelen, tafels en bloempotten.

Het collectief Cantor legt de brug tussen jonge duurzame ontwerpers en de zakelijke markt. Zij bieden B2B producten aan via een dealernetwerk, maar richten zich daarnaast ook op architecten en projectinrichters om hen te inspireren om gebruik te maken van dit meubilair in hun projecten. Cantor kijkt ernaar uit om zich als vertegenwoordiger in te zetten voor het product dat tot stand komt uit deze circulaire keten om zo op grote schaal een reststroom terug te brengen in de cirkel.

Dit verhaal deel je met ...