Oprichter van MBRC The Ocean

Sven Jacobi

maart | 2023

Meervoudig sociaal ondernemer en oprichter van MBRC the ocean, Sven Jacobi is in Duitsland geboren en woont momenteel in Zwitserland. Voor MBRC richtte en leidde Sven het mediabedrijf NEO gedurende 14 jaar in Duitsland. Drie jaar geleden zorgde zijn passie voor de oceaan ervoor dat hij zijn bedrijf verkocht om MBRC the ocean op te bouwen en te exploiteren. Zijn doel: de kringloop sluiten en een circulaire economie creëren door een sociale organisatie als een bedrijf te runnen. Een mooi doel wat ons betreft! Tijdens zijn bezoek aan Nederland, nam Sven Jacobi de tijd om voor ons vanuit-het-hart te spreken.

oprichter van mbrc the ocean

Sven Jacobi

Een blijvertje

De oude inkt pen van mijn vader. Hij was journalist en schreef er een van zijn eerste boeken mee. Het doet me aan hem denken – zijn discipline, toewijding en moraal. Oude waarden kunnen een blijvertje zijn.

Zoek en ontdek

Dat ben ik. Zoeken en aan het ontdekken – een hongerige ziel die op zoek is naar verschillende invalshoeken om te leven. Ik ben van mening, vooral als ondernemer, dat dit een van de kenmerken is die je ter tafel moet brengen. Mijn laatste zoektocht als zakenman was hoe ik een sociaal bedrijf financieel duurzaam kan maken – Als vader is de zoektocht nog steeds hoe ik mijn tienerdochter moet begrijpen.

Inspiratiebron

Iedereen heeft een beetje magie in zijn leven nodig – Inspiratie doet dat. De natuur en vrienden zijn mijn inspiratiebronnen – beide op verschillende manieren. Maar ik zou niet zonder hen kunnen leven. De plek waar ik het meest geïnspireerd raak, is IJsland.

Goed idee

Goede ideeën zijn vaak nutteloos als er niemand is die ze in praktijk brengt – ik hou van een goed idee, maar ik bewonder de persoon die het kan realiseren. Een goed idee zou zijn om de oceaan te redden van plastic afval.

Leuk leermoment

Toen we begonnen met ons onderwijsprogramma voor MBRC in de lokale gemeenschappen van Komodo, zag ik de eerste paar maanden geen verbeteringen. Ik werd er gek van, dus ik probeerde het verschillende keren te veranderen. Een jaar later begon de lokale bevolking ons educatieve programma te omarmen en inmiddels zien we echt impact en positieve resultaten. ‘You can’t make grass grow faster by pulling on it.’

Blunder en glunder

Toen ik mijn eerste bedrijf begon, verliet ik mijn goedbetaalde baan in de media-industrie om mijn eigen digitale mediabedrijf te starten. 3 jaar later waren we bijna failliet en heb ik mezelf gedoemd de slechtste carrièrestap in mijn leven te maken. Ik ging door en 10 jaar later verkocht ik het winstgevend aan de marktleider.

Eerst Napels zien en dan sterven

  • Naar Japan met mijn zoon
  • Parachutespringen met mijn beste vriend
  • Backpacken in Tibet 
  • Duiken met haaien in de open zee
  • Zwemmen door Lac Léman

Dit verhaal deel je met ...